Amb aquesta entrada, dono per inaugurat aquest blog que vol ser un reflex de les meves dues passions, la història i el món 2.0 i de les TIC, dues aficions que, de principi, poden semblar contradictòries, però res més lluny de la realitat.

Els historiadors no fem més que interpretar allò que va passar, amb més o menys encert. I per fer-ho, necessitem fonts que ens expliquin aquests esdeveniments (si bé els arqueòlegs treballen directament amb restes, amb poca presència de fonts directes). Aquestes fonts varien segons l’època que tractem: pintures rupestres, monuments funeraris, gravats, documentació, memòries, diaris… Ens són especialment profitoses aquelles fonts provinents de protagonistes directes o contemporànies amb l’esdeveniment o època que estudiem.

Però moltes vegades se’ns presenta un problema. La gran majoria de fonts estan escrites amb una finalitat i, sovint, se n’adultera la versió per fer-la coincidir amb aquesta. Si en general és millor saber les diverses interpretacions d’un fet, quan treballem amb documents que poden fer entendre certs fets històrics d’una manera o una altra, aquest fet és encara més crític. Per desgràcia, la majoria de cops ens arriba un nombre reduït de versions.

Ara, amb el món 2.0, s’obre una nova porta per a la historiografia. Aquestes eines ens permeten copsar les opinions, inquietuds, pensaments i preocupacions de milions de persones. Ara són milions de persones les que deixen el seu testimoni escrit i per la posteritat. Així doncs, la historiografia tindrà una nova eina per fer les interpretacions dels fets actuals i futurs, amb milions de fonts primàries i secundàries.

Precisament sobre aquesta nova eina per la historiografia en parla un article publicat a El País del 8 de desembre de l’any passat titulat Twitter, nueva fuente para los historiadores, que recomano molt llegir.

Ara bé, aquest cop els historiadors no podem pecar de supèrbia, i no per moral cristiana. Molts cops hem deixat de banda o desprestigiat certes ciències socials que ens podien servir com una molt bona eina per l’enteniment de la història. I tot perquè no vèiem amb bons ulls que envaïssin el que consideràvem les nostres competències.

En aquesta nova etapa, hem de saber anar acompanyats d’eines que ens permetin analitzar correctament tota aquesta informació directe. Un exemple de professionals en que ens haurem de recolzar seran els Record Manager, el documentalistes de les xarxes socials. Així doncs, caldrà establir-hi ponts de col•laboració i enteniment per tal de poder, en un futur, analitzar més acuradament l’actual període, del que nosaltres mateixos n’estarem aportant la nostra visió.

I vosaltres, què en penseu?

About histories20

Llicenciat en Història Moderna i Contemporània per la UAB, Màster d'Estudis Històrics i actualmente doctorand d'Història Contemporània a la UB. Enamorat de la historia i, per contradictori que sembli, de les TIC i el món 2.0

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s