Aquest dissabte, Òmnium Cultural de Badalona celebrava una jornada reivindicativa contra la desaparició d’una part del patrimoni de la ciutat, les cases dels pescadors que es troben (per poc temps) entre el Carrer de Sant Llorenç i el Carrer de Santa Anna.

Façanes del Carrer de Sant Llorenç de les cases dels pescadors

El que actualment es coneix a Badalona com “Baix a Mar” (el que oficialment és conegut com El Centre), es comença a ocupar a partir de princpis del segle XVIII al voltant d’una activitat que, amb la fi de l’etapa de la pirateria a les costes catalanes, cobrarà molta importància a la ciutat: la pesca.

Fins aquest moment, aquests terrenys eren coneguts com “l’arenal” i era una zona de noves terres assecades del mar i de dipòsits fluvials que quedava entre la vila medieval (que coincidia pràcticament amb la romana) i el mar. En un primer moment, l’assentament era en forma de barraques i estava lligat a la pesca i a les classes socials més baixes.

Al segle XIX, però, s’anà canviant el model barraquístic per una ordenació semblant a la de l’Eixample barceloní, amb carrers quadriculats i cases força semblants. Aquí és on neixen les cases dels pescadors que coneixem actualment. A diferència de la posterior modificació per tal  d’embellir el litoral badaloní, aquestes cases són fetes de manera molt humil, amb materials de poca qualitat.

El Carrer Sant Llorenç l’any 1981. Museu de Badalona. AI. Foto Francesc Lladó. Apareguda a La Vanguardia el 14/02/13

Per desgràcia, però, el ple de gener va aprovar, per unanimitat, la descatalogació de les cases dels pescadors com a Bé Cultural d’Interès Local, degut al seu estat de ruïna per la negativa del propietari a reparar les cases.  Segons els grups municipals, era obligat fer-ho, però s’ha interposat ja una denúncia que podria provocar al propietari una multa considerable (d’entre 300.000 i 1,5 milions d’euros).

Malgrat això, un es pregunta si realment hi havia voluntat de mantenir aquest patrimoni o senzillament no molestava. Ja el 2007 l’Ajuntament va arribar a un acord amb el propietari per tal d’enderrocar dues de les sis cases que hi havien, mantenint-ne 4 d’elles. A partir d’aquí, a part d’exigir al propietari la seva rehabilitació, poc s’ha fet.

Si mirem la llei de conservació del patrimoni històric, sabrem que, en cas de catalogar-ho com a patrimoni històric amb valor etnològic o arqueològic, es pot realitzar una expropiació forçosa. Però restà com a Bé Cultural d’Interès Local, que té menys protecció i que, en cas d’estar en estat ruïnós, obre la porta a una descatalogació. O perquè no es va recalificar els terrenys com a equipaments, impedint que el propietari pogués construir-hi pisos?

Si ens fixem en la promoció i conservació del patrimoni històric i arqueològic de la ciutat, veurem ràpidament que s’ha centrat excessivament en l’àmbit romà, deixant perdre importants exemples com la Torre Vella, Can Peixau (o Torre Nova), l’interior de Can Busquets, etc. I d’altres, com el Pont del Petroli, s’han salvat gràcies a la pressió social. Cal tenir cura del nostre patrimoni global, i no només del passat romà.

Amb la descatalogació de les cases dels pescadors perdem una oportunitat molt important de reivindicar el passat mariner de la vila, que ha quedat sempre oblidat i arraconat per part de les diferents administradcions locals. Com deia Joan Salvat-Papasseit: “Qui perd els orígens, perd la identitat”.

 

A tall d’informació sobre el barri de Baix a Mar i la seva contrucció, he trobat aquest article d’Enric Cahner i Monzó i
Mariona Rovira i Solanas publicat a la Revista Etnologia-

About histories20

Llicenciat en Història Moderna i Contemporània per la UAB, Màster d'Estudis Històrics i actualmente doctorand d'Història Contemporània a la UB. Enamorat de la historia i, per contradictori que sembli, de les TIC i el món 2.0

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s