Per l’assignatura “La Guerra Civil” del Màster d’Estudis Històrics, menció en Història Contemporània, de la UB, impartida pel Dr Joan Villarroya, he realitzat aquest estudi indroductori- ja que s’hauria d’ampliar- sobre el que va suposar la indústria de guerra a la ciutat. És un treball que m’ha anat motivant i enganxant més i més mentre aconseguia i estudiava les fonts i el redactava.

La indústria de guerra, malgrat els esforços per fer-la conèixer per part de diferents historiadors i comunicadors, és una de les grans desconegudes del període. Però si aquesta part és molt desconeguda tant a nivell estatal com català, encara ho és més pel que fa a l’àmbit local. Només un estudi, el de Joan Villarroya sobre la Revolució i la Guerra Civil a Badalona, en parla, i sense entrar-hi a detall, en molts casos donada la manca de fonts que hi havia llavors.

L’esforç de guerra va ser molt important i ser protagonistes d’una indústria que va protagonitzar un important nivell científic i, si tenim en compte que partia de 0, resultats força bons, hauria de ser motiu d’orgull i de promoció. Però sembla que de vegades el políticament correcte fa que la història quedi, si més, no, arraconada.

Si voleu conèixer més sobre el tema, us deixo la web del documental “Del pintallavis a la bala” emès per TV3 el 2007, però per desgràcia el documental no està penjat a la web ni es pot comprar a la botiga (déu ser massa políticament incorrecte dir que es van fabricar armes a una guerra…), però el podeu trobar a moltes biblioteques. D’altra banda, també recomano la tesi doctoral d’un dels principals experts en la indústria de guerra durant aquest període, el Dr. Francisco Javier de Madariaga Fernández titulat Las indústrias de guerra de Cataluña durante la guerra civil (com veieu pel títol, està en castellà).

Us deixo amb el resultat en pdf del treball realitzat. Us apunto que els annexos, malgrat surten detallats als índexs i a les anotacions, no els he inclòs, donat que els permisos concedits per l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià només recollien la publicació al treball i no online ni a cap mitjà. Espero que gaudiu de la lectura!!

 

P.D.: gràcies, o millor dit, per culpa d’intentar penjar aquest article com un pdf he descobert que amb la nova versió d’Issuu és tècnicament impossible penjar-ne una visualització a WordPress. La culpa sembla que la té la inhabilitació de Shockwave per part de la plataforma de blogging, que fa que fins i tot la opció donada per Issuu per fer un embed directe sigui inoperativa. I no, no cal que busqueu per mil i una webs. Les solucions que donen són per l’antiga versió d’Issuu i… tatxan!! a la nova versió n’han eliminat la possibilitat d’obtenir la url compatible amb els ginys de WordPress!

D’altra banda, tot i que WordPress et permet pujar a la mediateca documents en pdf, no permet incrustar-los dins una entrada més enllà d’un enllaç que et porti al document directe. Una solució molt pobre per una plataforma tant gran com aquesta, i més si posa problemes per tal que eines com Issuu es vegin correctament.

Així que finalment he acabat penjant el treball a Scribd, l’eina de visualització online de documents més important després d’Issuu. A mi, personalment, no m’acaba d’agradar com presenta el document (en això els hi guanya clarament Issuu, que té una presentació molt currada), però com diria Bruce Nolan, “a falta de pa, bones són galetes!”

About histories20

Llicenciat en Història Moderna i Contemporània per la UAB, Màster d'Estudis Històrics i actualmente doctorand d'Història Contemporània a la UB. Enamorat de la historia i, per contradictori que sembli, de les TIC i el món 2.0

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s