Enceto una nova secció del blog anomenada “eines per historiadors” en la que comentaré les eines 2.0 que podem trobar i que poden servir de gran ajuda tant per estudiants com per investigadors i professorat.

La primera entrada d’aquesta secció és per la que podríem considerar la “xarxa social” per a estudiants, investigadors  i professorat universitari: Academia.edu. I sí, poso xarxa social entre cometes perquè, fent bona la fama d’ensopits que tenim els que tenim un cert nivell d’estudi, de social en té poc, però segueix l’estructura d’altres. Us n’explico el funcionament.

Home de la pàgina web Academia.edu

Home de la pàgina web Academia.edu

Com he dit abans, funciona a mode de xarxa social, és a dir, tu tens un perfil i a partir d’aquí pots seguir a d’altres usuaris i que et segueixin. Fins aquí podríem parlar d’una mena de Facebook temàtic i poc més, però com no, no es centra tant en les publicacions i comentaris -que també n’hi ha- si no pròpiament en els documents.

I és que, com no podia ser d’una altra manera, en una xarxa social adreçada principalment a investigadors i professorat, els protagonistes són els articles, tesis i treballs que ha anat realitzant cadascú. De fet, la mateixa pàgina ja anuncia que el seu propòsit és accelerar la investigació mundial a partir de la compartició individual de la tasca de cada acadèmic.

I la xarxa que han aconseguit no és gens menyspreable. Un total de 3,594,571 usuaris, 1,637,372 documents pujats a la pàgina i més de 5 milions de visites per mes corroboren l’èxit d’Academia.edu. I d’entre els documents hi trobem tot tipus de temàtiques: enginyeria, història, art, lingüística, filosofia…

Per tal de poder fer fàcil l’accés als documents que et puguin interessar, cadascun d’ells està etiquetat amb una sèrie d’etiquetes creades pels usuaris. Com que cada persona destria els seus interessos, els treballs amb etiquetes que coincideixin amb els interesos de l’usuari sortiran directament publicades a la teva home -que actua principalment com a Timeline- juntament amb les accions de les persones a les que segueixes.

Els documents es poden pujar en word o pdf i es carreguen directament a l‘scribd -del que ja us vaig parlar l’altre dia-, així que es poden descarregar o visualitzar-los directament en la pàgina a través de l’scribd.

A banda, la pàgina incorpora un apartat d’estadístiques on es detallen les visites per dia, a quins apartats o documents han accedit els visitants, des d’on han accedit i el país. Si més no una bona eina per tenir en compte l’impacte del teu treball. A més les estadístiques es poden baixar en format csv per tal de visualitzar-les des de l’Excel/Calc.

Apartat d'estadístiques a la web d'Academia.edu

Apartat d’estadístiques a la web d’Academia.edu

Com a punts negatius que he trobat, generalment, si algú et segueix automàticament tu també el segueixes a menys que diguis el contrari. D’altra banda, en pujar un pdf, no et dona la opció a que no es pugui descarregar, el que fa que hi hagi usuaris que no pengin tots els seus treballs en pdf, sinó que els linken, amb el que has de canviar de pàgina. No estaria malament incorporar la opció de que es pogués bloquejar la baixada d’alguns arxius per tal de que es puguin penjar tots i poder-los visualitzar directament. Finalment, una altra pega, encara que menys important, seria el fet que no té cap app per android -tampoc per cap altra sistema- ni cap versió mòbil, amb el que si vols provar d’accedir-hi des d’un smartphone, carrega’t de paciència o bé espera’t a arribar a casa o al despatx…

Pel que fa a la representació d’historiadors d’aquí, cal dir que no he buscat molt, però n’he trobat alguns -com per exemple la Queralt Solé o l’Agustí Colomines-, això sí, molt actius, amb molts documents penjats a la web o bé linkats. Veient com augmenta dia a dia el nombre d’usuaris, poc a poc ens anirà sent més fàcil trobar força noms coneguts dins aquesta xarxa

About histories20

Llicenciat en Història Moderna i Contemporània per la UAB, Màster d'Estudis Històrics i actualmente doctorand d'Història Contemporània a la UB. Enamorat de la historia i, per contradictori que sembli, de les TIC i el món 2.0

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s